Ekran Bağımlılığı
Tıpkı tütün ve alkol kullanımı gibi, ekran başında geçirilen süre de kontrol edilmediği takdirde sağlığınıza ve ilişkilerinize zarar verebilecek bir bağımlılık haline gelebilir.
Ekran bağımlılığı, gün içinde çok fazla teknoloji kullandığımızda meydana gelebilecek, olumsuz, bazı olumsuz sonuçları olan bir grup davranıştır. Uzun süreli TV izleme, video oyunları, sosyal medyada gezinme - bunların tümü beynimiz için dijital bir kimyasal gibi davranır.
Ekran kullanımı, beyinde dürtü kontrolünü olumsuz yönde etkileyebilecek dopamin salgılar. Yapılan bilimsel çalışmalarda ekran süresinin kokainin etkisine benzer şekilde beynin ön korteksini etkilediği bulunmuştur. Uyuşturucuya benzer şekilde, ekran zamanı hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilecek bir zevk/ödül döngüsü başlatır.
Çocuklar için ekran süresi önerileri yıllar içinde değişti. En son öneriler şu sınırları belirler:
Biz Pragma ekibi olarak, çocuklar için günde en az bir saat fiziksel aktiviteyi öneriyoruz. Diğer çocuklarla yüz yüze oyun oynamayı, kitap okumayı, fiziksel olarak dahil olabileceği oyunlar oynamayı, oyuncaklarla oynamayı ve ebeveynlerle yemek pişirmek gibi yaşam becerilerini öğrenmelerini öneriyoruz.
Çocuğum ekrana bağımlı mı ?
Çocuklarımız eğlenme ihtiyacını ekran aracılığıyla karşılama eğilimindeyse, bu onların ekran bağımlısı olduklarının bir uyarı işareti olabilir. Ekran kullanımını kısıtlama girişiminize direnç gösteriyorsa, bu genellikle ekrana oldukça bağımlı olduklarının ve beyinlerinin gerçekten bilgisayarı, tableti, telefonu eline almak için can attığının bir uyarı işareti olabilir.
Artan saldırgan davranış da, çocuklar için ,özellikle de gerçek ile sanal arasındaki farkı henüz anlayamayan 6 yaşından küçük çocuklarda, ekran başında zaman bağımlılığının bir işareti olabilir.
Çocuklarda ekran bağımlılığının etkileri şunları içerebilir:
Hemen Randevu Al!
Kendini İyi Hissetmek için
Bize Ulaş!