Obsesif Kompulsif Bozukluk
Hepimizin aklına zaman zaman istem dışı düşünceler, yapmak istemediğimiz dürtüler gelebilir bununla birlikte birçok kişi için temizlik ve düzen çok önemlidir veya birçoğumuz için belli başlı konular daha fazla önem taşır. Günlük hayatta aklımıza OKB’nin gelmesi için takıntı dediğimiz davranışların işlevselliği bozuyor olması gerekir veya düşüncelerin ve dürtülerimizin sürekli, ısrarcı, koşullar yerine gelmediği takdirde normalden çok daha fazla bizi sıkıntıya sokuyor olması gerekir.
Obsesyon; sürekli tekrarlayan, istem dışı gelişen, zorlayıcı dürtü, düşünce veya imgeler olarak tanımlanabilir. Obsesyonu olan insanlar şüpheci, sürekli ertelemeye veya belirgin şekilde kararsızlık yaşamaya da yatkın olabilirler. Kompulsiyonlar; obsesif düşüncenin yol açtığı anksiyete ve kaygıyı azaltmak, korkularını engellemek, düşüncelerini kontrol edebilmek amacıyla kendisini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı davranışlardır.
En sık görülen obsesyonların başında kirlenme korkusu gelir. Kişiler anormal düzeyde el yıkama davranışı sergilerler, lavabo veya banyoda saatlerce kalabilirler, kirlenme korkuları sebebiyle birçok nesneye dokunmak onlar için acı verici olabilir. Şüphe de kirlenme korkusu gibi yaygın obsesyonlar arasındadır, kişiler sürekli şüphe duyarlar (sadece ocağın altını veya elektriği defalarca kontrol edebilirler) Cinsel veya saldırganlık dürtüleri, dini takıntıları, simetri veya düzen diğer obsesyonlardır.
İnsanların düşüncelerini fazla bastırma ve ifade etmeme eğilimlerinin OKB’ye zemin hazırladığını söyleyebiliriz.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tedavisi
Obsesif kompulsif bozuklukta hem psikoterapi hem de medikal tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerle birlikte kişinin ciddi ölçüde yol katettiği görülmektedir. Psikoterapide kullanılan Bilişsel Davranışçı Terapi, Obsesif Kompulsif Bozukluk üzerinde kullanılan önemli terapi yöntemlerindendir. Kişide, ‘aşamalı maruz bırakma’ ile, koşullu tepkinin sönmesi amaçlanır.
Hemen Randevu Al!
Kendini İyi Hissetmek için
Bize Ulaş!